Actors: Colm Meaney

Colm Meaney 17782
Jméno:Colm Meaney
Datum narození:1953-05-30
Místo narození:Dublin, Ireland
Výška:1.80 m
IMDb ID:nm0000538

Colm J. Meaney (narozen 30. května 1953) je irský herec. Je známý především díky roli Milese O'Briena v seriálech Star Trek: Nová generace a Star Trek: Deep Space Nine. Je druhý po Michaelu Dornovi v počtu vystoupení v epizodách Star Treku. Hostoval v mnoha dalších televizních pořadech, od Zákona a pořádku po Simpsonovi, a má za sebou i významnou kariéru ve filmu.

  • Je jediným hercem, který se objevil ve 14 různých sezónách seriálu Star Trek, což je více než kterýkoli jiný herec (Star Trek: Nová generace (1987), 1. až 7. sezóna, a Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993), 1. až 7. sezóna).
  • Meaney a jeho manželka Rosalind Chao zůstali dobrými přáteli i po skončení seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993). Chao se v roce 2007 zúčastnila Meaneyho svatby s jeho druhou (skutečnou) manželkou Ines Glorian.
  • Společně s Jonathanem Frakesem, Marinou Sirtis a Michaelem Dornem je jedním ze čtyř herců, kteří se objevili ve finále dvou různých "star trekovských" seriálů: Star Trek: Nová generace (1987) a Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993).
  • Jeho role a postavení v seriálu Star Trek se vyvíjely několik let. Začínal jako člen posádky ve filmu Star Trek: Nová generace (1987), poté postava Milese O'Briena přešla do transportní místnosti a krátce byla poručíkem, než se stala vrchním poddůstojníkem, čímž se připojila k jedné z mála opakujících se rolí poddůstojníků ve Star Treku (pan Leslie a Yeoman Rand jsou další dvě z původního seriálu). Po přestupu do seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) postava O'Briena první dvě sezóny mutovala mezi praporčíkem a vrchním praporčíkem, než se kolem čtvrté sezóny opět stala naverbovanou jako starší vrchní poddůstojník. V posledních sezónách seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) byla hodnost staršího nadrotmistra jednou provždy potvrzena a O'Brien se stal vůbec první postavou Star Treku, která dostala odznak s hodností na límci.
  • Byl nabídnut k režii epizody seriálu Star Trek: Deep Space Nine stejně jako jeho spoluhvězdy z DS9 Avery Brooks, Rene Auberjonois, Alexander Siddig, Michael Dorn a Andrew Robinson, ale odmítl.
  • Na konci sedmdesátých let hrál v dublinské společnosti Focus s Gabrielem Byrnem a Stephenem Reou.
  • Přestože se v každém filmu jmenoval jinak, hrál stejnou postavu ve filmech The Commitments (1991), The Snapper (1993) a The Van (1996).
  • Byl vedlejší postavou v pilotní epizodě seriálu Star Trek: Nová generace (1987), Encounter at Farpoint (1987). Měl částečně opakující se roli "Battle Bridge Conn." Jeho postava nakonec dostala jméno a hodnost (šéf transportéru Miles Edward O'Brien). V roce 1993 se stal inženýrem DS9 v seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993).
  • Oba, on i jeho kolega ze seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) Rene Auberjonois, se objevili v seriálu "Hvězdná brána", každý hrál vůdce lidské civilizace na jiné planetě, jejíž obyvatelstvo žilo pod povrchem. V obou případech se hlavní hrdinové dotyčných seriálů pokusili uzavřít spojenectví a domluvit výměnu technologií, než zjistili, že této civilizaci nelze věřit. Meaney hrál Cowena, vůdce Geniů ve třech epizodách seriálu Hvězdná brána:
  • Meaney se objevil ve třech různých filmech, v nichž byly únosy hlavními složkami děje:
  • Meaney sám prohlásil, že se mu film Nahoru po dlouhém žebříku (1989)(#2.18) vyloženě nelíbil, protože zobrazoval skupinu irských kolonistů jako něco víc než zaostalé opilé farmáře. Kritici i fanoušci se vyjádřili, že Meaneyho rozladění bylo během epizody dost patrné.
  • Ve Star Treku: Nová generace (1987) a Star Treku: Hluboký vesmír devět (1993) hrál dvanáct let po sobě (1987-1999) stejnou postavu, náčelníka Milese Edwarda O'Briena. Jediným dalším "startrekovským" hercem, kterému se to podařilo, je Michael Dorn.
  • Společně s Patrickem Stewartem a Arminem Shimermanem je jedním z pouhých tří herců, kteří se objevili v pilotech dvou různých "startrekovských" seriálů: Star Trek: Nová generace (1987) a Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) za Patricka a Colma. Armin se objevil ve filmech Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) a Star Trek: Voyager (1995).
  • V roce 2007 byl nominován na Olivierovu cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli za roli ve hře " A Moon for the Misbegotten " v Old Vic.
  • Dcera Ada se narodila v roce 2004.
  • Také má dceru jménem Brenda.
  • V současné době hraje po boku Kevina Spaceyho ve hře Eugena O'Neilla "A Moon for the Misbegotten" v divadle Old Vic v Londýně ve Velké Británii. (říjen 2006)
  • Bývalý zeť irsko-amerického herce Vincenta Dowlinga a Brendy Doyleové.
  • Jeden z pouhých tří herců, kteří se objevili ve více než 200 epizodách Star Treku, dalšími jsou Patrick Stewart a Michael Dorn.
  • Sdílí výročí narozenin (pouze měsíc a den) s hereckým kolegou ze Star Treku Markem Sheppardem.
Film
Warning: Undefined variable $orderby in /home/html/apokalypsa.net/public_html/wp-content/themes/apokalypsa/parts/actor-list-articles.php on line 5
Datum vydání
Warning: Undefined variable $orderby in /home/html/apokalypsa.net/public_html/wp-content/themes/apokalypsa/parts/actor-list-articles.php on line 6
Hodnocení
Warning: Undefined variable $orderby in /home/html/apokalypsa.net/public_html/wp-content/themes/apokalypsa/parts/actor-list-articles.php on line 7
Unwelcome 2023 59%